Actueel in november 2016

Three Sisters in Concert vanaf de Sint-Jan

Stadsbeiaardier Joost van Balkom speelde zich woensdag 30 november flink in de kijker. Rond het middaguur speelde hij op de beiaard van de Sint-Jan het nummer Father van Three Sisters in Concert, de nieuwe productie van Matzer Theaterproducties. Deze is vrijdag 2 en zaterdag 3 december te zien in de Verkadefabriek in Den Bosch.  Het is het Engelstalige
theaterconcert gebaseerd op het wereldvermaarde toneelstuk
van Anton Tsjechov. Matzer Theaterproducties was zo aardig dit op hun Facebookpagina te delen, mét een filmpje van Joost die Father speelt. 

***

Stadsbeiaardier Joost speelt voor Sint en Piet

Stadsbeiaardier Joost van Balkom mocht zaterdag 26 november spelen bij de ontvangst van Sinterklaas op het Stadhuis. Vanuit zijn speelplek hoog boven in het torentje keek hij zo neer op de Goedheiligman en stuurde deze tweet de wereld in.

***

Het is Al Klok wat de Klok slaat gepresenteerd

De Bossche Klokkengroep heeft dinsdagmiddag 22 november vol trots het eerste klokkenboekje aangeboden aan wethouder Huib van Olden.
Op het Stadhuis nam de wethouder Het is Al Klok wat de Klok slaat in ontvangst. De leden van de Klokkengroep hebben de afgelopen jaren hun ziel en zaligheid gelegd in het inventariseren van alle luid- en slagklokken die in de gemeente ’s-Hertogenbosch aanwezig zijn. Natuurlijk werden de alom bekende klokken van de Sint-Jan en het Stadhuis in beeld gebracht, maar ook kleinere en vaak onbekende klokjes zoals in het klooster Mariënburg en de porseleinen klokjes van de beiaard van Huizinghe De Loet. 
De inventarisatie leverde een lijst op van 213 klokken. Deze staan alle uitgebreid beschreven met gegevens over de gieter, het gietjaar, de afmetingen, teksten en foto’s. Per klok is dit alles te vinden op een speciale website. Deze website is te bezoeken voor mensen die het boekje kopen. In het boekje zelf staan twaalf artikelen over klokken en tijdaanwijzingen. 
Namens de Bossche Klokkengroep luidde Frans van der Smissen symbolisch een noodklokje om aandacht te vragen voor het behoud van de Bossche klokken. Veel klokken verkeren in vervallen staat en kunnen niet meer geluid worden. John Vermulst van de Klokkengroep deed een oproep tot behoud van de klokken en de oprichting van een klokkenluidersgilde. 
Het is Al  Klok wat de Klok slaat is opgedragen aan Jan de Bont, gepassioneerd lid van de Bossche Klokkengroep, die op 3 april 2016 overleed. Veel bijdragen van zijn hand staan in het boekje. 
Het boekje is voor € 12,50 verkrijgbaar bij de balie van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch, Parade 12. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur,  Zondag 12.00 tot 15.00 uur. 
Bent u niet in de gelegenheid om het Kringhuis te bezoeken, dan kan dit boekje ook toegezonden worden. U stort daarvoor € 16,- op bankrekening  NL06 INGB 0651 1897 21 van Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Onder vermelding van:  toezending klokkenboekje + uw adres.

***

Nieuwe klanken vanaf de Sint-Jan

Stadsbeiaardier Joost van Balkom heeft nieuwe muziek op de trommel gezet die elk uur, half uur en kwartier te horen is vanaf de toren van de Sint-Jan. Op het heel uur is te horen Innsbruck ich Muss dich lassen, dit op verzoek van het Bosch Requiem dat vrijdag 4 november in de Sint-Jan werd gespeeld. Op de kwartieren en het half uur is muziek van de componist Tielman Susato te horen, muziek uit de tijd van Jeroen Bosch. Het gaat dan om fragmenten uit het 5eRondo van Susato.