Actueel in juni 2017

BOSSCHE BEIAARDWEEK BIEDT HET BESTE UIT 25 JAAR BEIAARDSTICHTING

Carillon & Electronics

De Beiaardweek sloot zondagmiddag af met twee concerten in de toren van de Sint-Jan, gecombineerd met rondleidingen. Gidsen van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch gaven de gasten een rondleiding waarbij halverwege een rustmoment ingebouwd werd met een concert. In de toren luisteren naar muziek die hoog boven je hoofd gespeeld wordt door de beiaardier is magisch.
In de luisterruimte waren geluidsboxen opgesteld zodat iedereen het virtuoze carillonspel van de Utrechtse beiaardier Malgosia Fiebig goed kon horen. Deze muziek werd afgewisseld met nummers waarbij elektronische invloeden te horen waren van componisten Jorrit Tammink en René Uijlenhoet, die beiden aanwezig waren. Het zorgde voor een bijzonder concert.
Hiermee is de 28e Bossche Beiaardweek afgesloten.

 

Benefietconcert in Huizinghe De Loet


We hebben zaterdag 10 juni een prachtig benefietconcert gehad in de lommerrijke tuin van Huizinghe De Loet in het centrum van Den Bosch. Op uitnodiging van Stichting Huizinghe De Loet kwamen vele gasten naar dit benefietconcert ten bate van de Bossche Beiaard Stichting. Stadsbeiaardier Joost van Balkom speelde in de toren van de Sint-Jan op het carillon, muziek die te horen was in de tuin. Maar de gasten konden zijn spel ook beluisteren via luidsprekers en Joost zien spelen, beeld dat via de webcam in de toren via een beamer op een muur werd geprojecteerd. Later speelde Joost op het porseleinen carillon dat in het thuishuis hangt dat achter in de tuin staat en dat een unieke beiaard is.
Wethouder Huib van Olden had zich bijzonder goed in de geschiedenis van de beiaard verdiept en hield een prachtige rede over onder meer de beroemde maar ook blinde beiaardier Jacob van Eyck en hoe hij betrokken was bij een klok die uiteindelijk in het Stadhuis van Den Bosch terecht kwam. En die er nog hangt.
Het benefietconcert was gezegend met prachtig zomers weer en de Bossche Beiaard Stichting mocht prachtige giften in ontvangst nemen.

 

Beiaard en jazz, wij houden er van

Dat de beiaard zich prima leent om ook jazz te spelen werd vrijdagavond 9 juni duidelijk in De WillemTwee Concertzaal. Daar speelde beiaardier Joost van Balkom samen met The Junior JazzAcademy onder leiding van Jeroen Doomernik. De jongelui van de JazzAcedemy zijn zo razend enthousiast om samen muziek te maken, dat ze zelfs op zondagochtend willen repeteren. Hun enthousiasme spatte er ook vanaf tijdens het concert waarbij Jeroen Doomernik zijn spelers af en toe een solo gunde. Ook beiaardier Joost kreeg zijn solo en jazzte er op los. Beiaard en jazz, wij houden er van. Het was een fraai avondconcert op de derde dag van de 28e Bossche Beiaardweek. Evy Walrave, een van de jongste spelers van de JazzAcedemy kreeg na afloop bloemen van Inke Katoen, bestuurslid van de Bossche Beiaard Stichting.

 

Gastoptreden Beiaardier Jan Bezuijen

Beiaardier Jan Bezuijen trad vrijdagmiddag op als gastbeiaardier in het Stadhuis aan de Markt. Hij deed dat in het kader van de 28e Beiaardweek die momenteel wordt gehouden. Jan Bezuijen is zowel organist als stadsbeiaardier in Goedereede, organist in Ouddorp en in het Stad aan 't Haringvliet. Hij speelde onder meer vier werken van Bach, Piece for Carillon van Terry en sloot af met een eigen improvisatie.  

 

Opstaporkest en beiaardier swingen

Het swingde enorm donderdagavond in de WillemTwee Concertzaal waar beiaardier Joost van Balkom samen met het Opstaporkest van de Koninklijke Harmonie een concert gaf. Dit optreden was het eerste avondconcert van de 28e Bossche Beiaardweek die momenteel wordt gehouden. Voorzitter van de Bossche Beiaard Stichting Jos Clerx heette iedereen welkom. Daarna bespeelde Joost van Balkom, stadsbeiaardier van Den Bosch de rijdende beiaard, een grote kast met klavier waarin klokken hangen. Handig want deze rijdende beiaard kun je overal gebruiken zodat je ook eens in een heuse concertzaal kunt spelen. Dat gebeurde donderdagavond samen met het Opstaporkest.
Nummers als African Symphony, Groots met een zachte G en bekende werken van The Eagles en Abba kwamen voorbij.
Vrijdagavond (20 uur) speelt beiaardier Joost van Balkom met The Junior JazzAcademy, ook in de WillemTwee Concertzaal, Prins Bernhardstraat 4. En weer gratis toegankelijk!

 

 

Bossche Beiaardweek van start

De 28e beiaardweek in Den Bosch is woensdag 7 juni gestart met twee optredens van stadsbeiaardier Joost van Balkom. Hij speelde op het carillon van het Stadhuis en van de Sint-Jan. Belangstellenden luisterden op een terras onder het genot van koffie met Bossche bol naar het spel van Joost.
Bestuurslid van de Bossche Beiaard Stichting Inke Katoen deelde op de Markt en Parade flyers uit en vertelde over wat onze twee prachtige beiaarden nu zo uniek maakt. De kaasboer op de Markt reageerde heel verrast dat de muziek live gespeeld wordt. En dat elke woensdagochtend!
Dansdocente Anne Horster danste op de Parade op de klanken van de beiaard en nodigde iedereen uit mee te doen.
Donderdagavond 8 juni (20 uur) is in De Toonzaal, Prins Bernhardstraat een optreden op de rijdende beiaard met het Opstaporkest van de Koninklijke Harmonie. Toegang gratis, dus wat let je?

 

Bossche Beiaardweek biedt het beste uit 25 jaar Beiaardstichting

De 28e editie van de Bossche Beiaardweek die van 7 tot en met 11 juni wordt gehouden, krijgt een zilveren randje. Omdat de organiserende Bossche Beiaard Stichting 25 jaar bestaat, komen succesnummers uit de afgelopen kwart eeuw terug. Klik hier voor het volledige en uitgebreide programma.

Zo is er zondag 11 juni een uniek concert in de toren van de Sint-Jan, de magistrale kathedraal in het centrum. Op de eerste verdieping van de toren kunnen bezoekers het concert Carillon & Electronics beluisteren. Op 25 meter hoogte luistert u in de toren, zonder lawaai van buiten, naar de klanken van het carillon en van elektronische muziek. De bekende beiaardier van de Domtoren in Utrecht, Malgosia Fiebig zal op uitnodiging van de Beiaardstichting het carillon van de Sint-Jan bespelen. Samen met componist Jorrit Tamminga die wereldwijd optreedt met zijn elektronische muziek, verzorgen zij met René Uijlenhoet een elektroakoestisch concert. Dit in samenwerking met de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Deskundige gidsen van de Kring verzorgen voor en na het concert een rondleiding in de toren.

Dit speciale concert is een bijzondere afsluiting van de Bossche Beiaardweek die woensdagochtend 7 juni begint met twee beiaardconcerten door stadsbeiaardier Joost van Balkom: in het Stadhuis (10 uur) en de Sint-Jan (11.30 uur). Donderdagavond 8 juni (20 uur) speelt Joost van Balkom op de rijdende beiaard, samen met het opstaporkest van de Koninklijke Harmonie ’s-Hertogenbosch. Vrijdagavond 9 juni  (20 uur) komt de eerder bijzonder succesvol gebleken samenwerking tussen Joost van Balkom en de Jazz Academy weer tot leven. Beide voorstellingen zijn in De Toonzaal in Den Bosch. Ook gastbeiaardiers zullen deze week acte de présence geven.

Kaartverkoop uniek torenconcert
Er zijn zondag 11 juni 4 rondleidingen met concert, maar wees er snel bij, er is slechts beperkt plaats: 
15 personen per groep.

Aanvang:
13.15 uur (uitverkocht)
13.30 uur (uitverkocht)
15.50 uur
16.05 uur

Rondleiding én concert duren ongeveer anderhalf tot 2 uur.

Kosten: €7,50 per persoon, kind (4-12 jaar) €3,75

Kaartverkoop via de Kring Vrienden van
’s-Hertogenbosch:
- Balies Parade 12 en    Bolwerk, Sint-Janssingel 25
- www.dagjedenbosch.com

- Telefonisch:
0900 - 2020 178

 

Hemelse Tonen genomineerd voor de Jacob van Eyckprijs 2017

Het lespakket Hemelse Tonen van de Bossche Beiaard Stichting is genomineerd voor de Jacob van Eyckprijs 2017. Er zijn tien andere genomineerden voor deze prijs die een keer in de drie jaar wordt uitgereikt door het Urechts Klokkenluiders Gilde.
Helaas mocht Hemelse Tonen de prijs niet in de wacht slepen. Wel kregen we mooie vermelding van de jury bij de uitreiking vrijdag 2 juni in Utrecht. 
Winnaar werd de werkgroep die zich negen jaar lang beijverde voor de restauratie van het 17e eeuwse Van Call-uurwerk in de Jacobikerk, Utrecht.
Bestuurslid van de Bossche Beiaard Stichting, Inke Katoen (links op de foto) feliciteert dhr. De Groot met de Jacob van Eyckprijs. Namens ons bood zij hem een bloemetje aan. 
Dr. Luc Rombouts kreeg een oeuvreprijs voor zijn promotieonderzoek.


De Jacob van Eyckprijs is bedoeld om aandacht te vestigen op het gebruik van luid- en bei-aardklokken in Nederland en Vlaanderen. Het kan daarbij gaan om behoud van cultuurhis-torisch erfgoed, om vernieuwende projecten of wetenschappelijk, campanologisch onderzoek in het Nederlands taalgebied.
De prijs bestaat uit de bronzen Jacob van Eyckpenning en een geldbedrag van € 2.000 en werd voor de derde keer uitgereikt. 
De volgende 11 inzendingen zijn door de jury beoordeeld:


 Afstudeeronderzoek van Jan-Geert Heuvelman naar de stimulering en financiering van de beiaardcultuur in Europa en Noord-Amerika.
 Jaap Pompstra uit Beerta voor zijn inzet bij de herplaatsing van een klokkenstoel in Drachten, voorgedragen door de Aldegaester Klokkenlieders.
 Restauratie van het 17e eeuwse Van Call-uurwerk in de Jacobikerk, Utrecht, voorgedra-gen door de heer Sj. van Geuns.
 De Zingende Toren in Leidsche Rijn (Utrecht) als gedurfd campanologisch experiment.
 Malgosia Fiebig, stadsbeiaardier Utrecht en Nijmegen voor de innovatieve wijze waarop zij het publiek bij de beiaard betrekt.
 Bossche Beiaard Stichting met de ontwikkeling van een lespakket rond de beiaard
 De commissie Hemony Beiaard Middelstum voor de restauratie van de speeltrommel van het carillon in Middelstum.
 Dissertatie van dr. L. Rombouts, stadsbeiaardier van Tienen (B) en Leuven (B), voorge-dragen door Museum Klok en Peel te Asten.
 Koster-beheerder Jan van den Oever van de Dorpskerk te Barendrecht voor zijn trouwe inzet als handmatig luider, voorgedragen door het College van Kerkrentmeesters.
 Project Carillon & DJ van de Stichting Carillon Woerden
 De plaatsing van een nieuwe beiaard in Neerpelt (B).
Het aantal van elf inzendingen is verheugend. Het zijn er meer dan bij vorige edities: zeven in 2011 en zes in 2014.
De jury bestond dit keer uit:
- Marian van Dijk, directeur Museum Speelklok te Utrecht
- Frans Haagen, beiaardier / docent & coördinator Nederlandse Beiaardschool
- Hette Meijering, voorzitter Kamper Klokkenluidersgilde Geert van Wou / winnaar Jacob van Eyckprijs 2014
- Rudi van Straten, specialist klinkende monumenten, Rijksdienst Cultureel Erfgoed
- Michel Veracx, voorzitter Roeselaarse Klokkengilde (B)