Actueel in november 2017

Klok Noteman met de hand luiden?

De grootste klok van de Sint-Jan met de hand luiden. Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan. Koninklijke Eysbouts in Asten is momenteel bezig met een onderzoek om te kijken of dat gerealiseerd kan worden en brengt vervolgens een offerte uit.
Het met de hand luiden van klokken is weer in. Vroeger gebeurde dat niet anders, maar de meeste klokken hangen tegenwoordig in een krukas en worden mechanisch aangestuurd.
Nu in Den Bosch het Klokkenluiders Gilde is opgericht, is er nadrukkelijker de wens om klokken met de hand te luiden. De Noteman in de Sint-Jan zou een prachtig initiatief zijn. Het idee is om met Monumentendag 2018 de Noteman met de hand te luiden.
In de Sint-Jan hangen elf luidklokken waarvan een aantal historisch zijn, ouder dan honderd jaar. Alle luidklokken in de Sint-Jan hangen aan een krukas. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat door deze ophanging de kroon erg veel belast wordt. Bij de grootste klok van de Sint-Jan, de Noteman, is een aantal jaren geleden de kroon deels afgebroken. Dit kan komen, doordat deze klok aan een krukas is opgehangen. Op dit moment zijn de inzichten in het luiden zo veranderd, dat het goed is om te bekijken of in de Sint-Janstoren wel de optimale situatie is gecreëerd.
Met de hand luiden is erg in. Het betrekt burgers bij dit cultureel erfgoed. Klokken aan een rechte as ophangen heeft het voordeel dat de kroon minder belast wordt, maar de klank verandert dan ook: er wordt dan weer geluid met vliegende klepel.

In Utrecht is al jaren het Utrechts Klokkenluiders Gilde actief. Zij luiden regelmatig de klokken in de stad onder meer in de Domtoren. Deze club is heel actief en het luiden in Utrecht is bijzonder populair. Zo zelfs dat er een wachtlijst is voor nieuwe klokkenluiders. RTV Utrecht maakte een prachtige documentaire over dit Klokkenluiders Gilde. Deze is te zien door op de link hieronder te klikken.

https://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/rtvutrecht/docu/20171111-0710/

Beiaard en Oeteldonk

De klanken van de beiaard zijn er van oudsher om te laten horen hoe de sfeer in de stad is. Is het feest, is er droevenis, de klokken spelen naar de aard van het moment.
Zaterdag 11 november komt dat in onze mooie stad weer tot uiting als de ellufde van d'n ellufde wordt gevierd. Het is inmiddels een mooie traditie deze datum af te trappen op de Parade. Onze stadsbeiaardier Joost van Balkom doet mee en opent het carnavalsjaar door met met begeleiding van trompetters het Oeteldonks volkslied te spelen. Dit is te horen, om 11 over 11. Aan de voet van de Sint-Jan.
Kijk en luister meer via onze webcam. Klik dan hier