Actueel in november 2017

Klok Noteman met de hand luiden?

De grootste klok van de Sint-Jan met de hand luiden. Daar wordt momenteel onderzoek naar gedaan. Koninklijke Eysbouts in Asten is momenteel bezig met een onderzoek om te kijken of dat gerealiseerd kan worden en brengt vervolgens een offerte uit.
Het met de hand luiden van klokken is weer in. Vroeger gebeurde dat niet anders, maar de meeste klokken hangen tegenwoordig in een krukas en worden mechanisch aangestuurd.
Nu in Den Bosch het Klokkenluiders Gilde is opgericht, is er nadrukkelijker de wens om klokken met de hand te luiden. De Noteman in de Sint-Jan zou een prachtig initiatief zijn. Het idee is om met Monumentendag 2018 de Noteman met de hand te luiden.
In de Sint-Jan hangen elf luidklokken waarvan een aantal historisch zijn, ouder dan honderd jaar. Alle luidklokken in de Sint-Jan hangen aan een krukas. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat door deze ophanging de kroon erg veel belast wordt. Bij de grootste klok van de Sint-Jan, de Noteman, is een aantal jaren geleden de kroon deels afgebroken. Dit kan komen, doordat deze klok aan een krukas is opgehangen. Op dit moment zijn de inzichten in het luiden zo veranderd, dat het goed is om te bekijken of in de Sint-Janstoren wel de optimale situatie is gecreëerd.
Met de hand luiden is erg in. Het betrekt burgers bij dit cultureel erfgoed. Klokken aan een rechte as ophangen heeft het voordeel dat de kroon minder belast wordt, maar de klank verandert dan ook: er wordt dan weer geluid met vliegende klepel.

In Utrecht is al jaren het Utrechts Klokkenluiders Gilde actief. Zij luiden regelmatig de klokken in de stad onder meer in de Domtoren. Deze club is heel actief en het luiden in Utrecht is bijzonder populair. Zo zelfs dat er een wachtlijst is voor nieuwe klokkenluiders. RTV Utrecht maakte een prachtige documentaire over dit Klokkenluiders Gilde. Deze is te zien door op de link hieronder te klikken.

https://www.rtvutrecht.nl/gemist/uitzending/rtvutrecht/docu/20171111-0710/

 

Eerste les hemelse tonen

De eerste les van ons lespakket Hemelse Tonen is woensdagochtend 29 november gegeven. Leerlingen van basisschool De Troubadour in Rosmalen viel de eer te beurt om op deze manier kennis te maken met de beiaard en beiaardmuziek. Muziekdocent Jef Geerinckx ging de kinderen op enthousiaste wijze voor in de wondere wereld van de beiaard en beiaardier. Zo kregen zij niet alleen te horen wat een beiaard is, een oeroud instrument dat nog elke dag op veel plaatsen te horen is zoals in Den Bosch. Maar ze gaan ook hun eigen beiaard bouwen en maken daar muziek op. Als afsluiting brengen de kinderen een bezoek aan stadsbeiaardier Joost van Balkom in de toren van de Sint-Jan waar hij wekelijks op de beiaard speelt.

De Bossche Beiaard Stichting heeft een lespakket uitgebracht voor leerlingen van de basisschool waarin de beiaard centraal staat. Het heet: Hemelse Tonen. En leerlingen van De Troubadour in Rosmalen krijgen woensdag 29 november de eerste les!

Hemelse Tonen is een lespakket voor groepen 5, 6 en 7 en is ontwikkeld door de Bossche stadsbeiaardier Joost van Balkom in opdracht van de Bossche Beiaard Stichting. Het werd mede gefinancierd door Rotaryclub ’s-Hertogenbosch. Het is te koop via onze webshop. Klik hier om daar naar toe te gaan.

 

 

Dansen op de Parade

Tijdens de kerstmarkt op woensdag 6 december is de feestelijke afsluiting van het dansen op de klanken van Joost van Balkom op de St Jansbeiaard. Anne Horster heeft dit gratis dansevenement afgelopen jaar op iedere eerste woensdag van de maand georganiseerd. Iedere maand kon iedereen meedansen op eigen wijze zowel alleen als samen met anderen.
Dansen op de Parade is voor iedereen. We verzamelen dit keer op de Parade onder de kerstboom op het lege stukje plein op de kerstmarkt aan de kant van de Sint-Jan. Om 11.30 ur begint stadsbeiaardier Joost van Balkom met  een stuk van Yann Tiersen uit de film Amelie. Vervolgens volgen een aantal liedjes die vorige keer zijn aangevraagd.
Kom als je wilt in feestelijke kleding meedansen. We sluiten gezamenlijk af om 12.30 uur. Leuk als je er ook bij bent.
Tot dansssz...

Beiaard en Oeteldonk

De klanken van de beiaard zijn er van oudsher om te laten horen hoe de sfeer in de stad is. Is het feest, is er droevenis, de klokken spelen naar de aard van het moment.
Zaterdag 11 november komt dat in onze mooie stad weer tot uiting als de ellufde van d'n ellufde wordt gevierd. Het is inmiddels een mooie traditie deze datum af te trappen op de Parade. Onze stadsbeiaardier Joost van Balkom doet mee en opent het carnavalsjaar door met met begeleiding van trompetters het Oeteldonks volkslied te spelen. Dit is te horen, om 11 over 11. Aan de voet van de Sint-Jan.
Kijk en luister meer via onze webcam. Klik dan hier