Actueel in september 2017

Land van Maas en Waal voor scheidende burgemeester Rombouts

Vanuit de toren van de Sint-Jan klonk vrijdagmiddag 22 september onder meer Land van Maas en Waal. Dit ter ere van burgemeester Ton Rombouts die aan zijn laatste dagen als burgemeester van Den Bosch bezig is. Rombouts wilde met naaste medewerkers graag afscheid nemen van stadsbeiaardier Joost van Balkom. En dat kan natuurlijk het beste met muziek! Rombouts mocht verzoeknummers indienen en Joost van Balkom speelde deze vervolgens op de beiaard van de Sint-Jan. Zo klonk er dus Land van Maas en Waal, maar ook Bloed, Zweet en Tranen van André Hazes en La chanson des vieux amants van Jacques Brel. Voorafgaand aan het concert in de Sint-Jan, gaf Joost van Balkom een rondleiding in het stadhuis waarbij het gezelschap onder meer de klok in het plafond van de voormalige raadzaal bewonderde. 

Hieronder het filmpje met het geluid van Land van Maas en Waal, met ook geluiden vanaf de terrassen van de Parade.

 

***

Ruim 600 mensen in toren op Open Monumentendag 

Ruim 600 mensen hebben tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 9 september de kans niet voorbij willen laten gaan om de toren van de Sint-Jan te bezoeken. Deze was die dag gratis toegankelijk. Stadsbeiaardier Joost van Balkom speelde tussen 11.00 en 16.00 uur constant op de prachtige beiaard die hoog boven in de Sint-Jan hangt. Iedereen kon bij Joost in de cabine een kijkje nemen en zelfs meespelen, zie het filmpje hieronder. Voor de kinderen die de toren beklommen was er een heus torendiploma. Wij zijn als Bossche Beiaard Stichting heel blij met al deze aandacht voor het mooie instrument de beiaard.

***

Beiaardier Joost speelt op Open Monumentendag

Natuurlijk zullen tijdens de Open Monumentendag zaterdag 9 september 2017, de klanken van de beiaard klinken vanaf de toren van de Sint-Jan. Stadsbeiaardier Joost van Balkom bespeelt dan tussen 11.00 en 16.00 uur een van de twee carillons die onze stad rijk is. Het carillon zit hoog in de toren van de Sint-Jan en is een van de weinige officieel als monument erkende beiaards. In 2003/2004 werd de beiaard nog gerestaureerd.
Joost van Balkom is de derde generatie van de Van Balkoms die als stadsbeiaardier wekelijks de carillons van het stadshuis aan de Markt en die van de Sint-Jan bespeelt. 
De toren van de Sint-Jan is tijdens de Open Monumentendag gratis toegankelijk. Gidsen van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch geven in de toren tekst en uitleg.