Actueel in 2016

Geen bespelingen op de beiaard

Tijdens de kerstvakantie zijn er geen bespelingen op de beiaard van het Stadhuis en van de toren van de Sint-Jan. Onze stadsbeiaardier Joost van Balkom zal vanaf woensdag 11 januari weer live te horen zijn, eerst van 10 tot 11 uur op de beiaard van het Stadhuis en vervolgens van 11.30 tot 12.30 uur op de beiaard van de Sint-Jan.

***

Nederlands carillon in de VS krijgt opknapbeurt

Goed beiaardnieuws zo vlak voor de feestdagen: het Netherlands Carillon in Washington krijgt een forse opknapbeurt. Het carillon staat vlakbij het drukbezochte National Mall en is een blikvanger. Maar het werd dit jaar gesloten omdat delen zo verroest zijn, dat het niet meer veilig leek mensen in de toren toe te laten.
Het carillon is een geschenk van de Nederlandse regering uit 1960 en is een blijk van dank voor de Amerikaanse rol bij de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog, maar staat ook symbool voor de warme betrekkingen van meer dan 400 jaar tussen beide landen.
Lees hier meer over het carillon en de restauratie die in 2018 klaar moet zijn.

***

Beklim eens de toren van de Sint-Jan

Tijdens de kerstvakantie is het Winterparadijs op de Parade elke dag te bezoeken. Maar er is nóg een leuk uitje: de beklimming van de toren van de Sint-Jan. Niet alleen leuk en sportief maar ook leerzaam. Want over zo’n toren en alles wat daarin huist, valt veel te vertellen, zoals over de beiaard. De gidsen van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch  doen dat graag en met enthousiasme. En bovenop de toren word je beloond met een fantastisch uitzicht over onze mooie stad en ommelanden.
De beklimming van de toren is van zaterdag 24 december tot en met zondag 8 januari dagelijks om 13.00 en 15.00 uur (niet op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag). Kaartjes kosten 5 euro per persoon, kinderen tot en met 12 jaar betalen de helft, €2,50. De tickets zijn te koop bij de balie van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch aan de Parade 12.

Meer informatie is te vinden op de site dagjedenbosch.com

***

O Denneboom, O Denneboom

Stadsbeiaardier Joost van Balkom is in kerststemming, zo was woensdagmorgen 14 december te horen op de Bossche Markt. Tijdens zijn wekelijkse speelsessie op de beiaard hoog boven in het torentje van het Stadhuis, liet hij bekende kerstliedjes horen. Zo klonken er onder meer De herdertjes lagen bij nachte en O Denneboom, O Denneboom.

***

Beiaard begeleidt Binnendiezekoor

Het tijdschrift Bossche Kringen van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch wijdde in haar meest recente nummer een artikel aan een optreden van onze stadsbeiaardier Joost van Balkom met het Binnendiezekoor. Hieronder een gedeelte uit dit artikel:

Op een kille woensdagmorgen in oktober vond er een eendrachtige samenwerking plaats tussen stadsbeiaardier Joost van Balkom en het Binnendiezekoor van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Aangekomen op het grote platform van de Wonderlijke Klim wachtten de zangers op de klanken van het carillon vlak boven hen in de toren van de Sint-Jan.
Joost van Balkom en koordirigent Theo Kroon hadden met elkaar afgesproken om op hoog niveau samen enkele songs ten gehore te brengen. Om daarvan te genieten verzamelden zich op dat tijdstip ook vele bekende en onbekende nieuwsgierigen op het platform. Zij wilden deze gelegenheid niet voorbij laten gaan om dit unieke samenspel mee t kunnen maken.
Na de introklanken van het carillon wisten de koorleden steeds op het juiste moment in te vallen om samen de liedjes ten gehore te brengen. De bezoekers op de steigers maar ook veel belangstellende op de Parade hebben genoten van dit unieke optreden van het Binnendiezekoor. Hierbij is het koor perfect ondersteund door de vrolijke carillonklanken van de Sint-Jansbeiaard, kundig bespeeld door de stadsbeiaardier.
Tekst: Gerard ter Steege en Ed Hupkens 
Foto: Gerard ter Steege

***

Sinterklaasliedjes schalmen over de binnenstad

Het was heerlijk winkelen voor Sinterklaas zaterdagmiddag 3 december in de Bossche binnenstad. Zeker omdat vanaf de Sint-Jan Sinterklaasliedjes klonken. Stadsbeiaardier Joost van Balkom was speciaal de toren in geklommen om een extra concert te geven, ter ere van de Goedheiligman. En zeg nou zelf, het winkelt toch veel leuker onder de klanken van Zie ginds komt de Stoomboot en Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht?

Three Sisters in Concert vanaf de Sint-Jan

Stadsbeiaardier Joost van Balkom speelde zich woensdag 30 november flink in de kijker. Rond het middaguur speelde hij op de beiaard van de Sint-Jan het nummer Father van Three Sisters in Concert, de nieuwe productie van Matzer Theaterproducties. Deze is vrijdag 2 en zaterdag 3 december te zien in de Verkadefabriek in Den Bosch.  Het is het Engelstalige
theaterconcert gebaseerd op het wereldvermaarde toneelstuk
van Anton Tsjechov. Matzer Theaterproducties was zo aardig dit op hun Facebookpagina te delen, mét een filmpje van Joost die Father speelt. 

***

Stadsbeiaardier Joost speelt voor Sint en Piet

Stadsbeiaardier Joost van Balkom mocht zaterdag 26 november spelen bij de ontvangst van Sinterklaas op het Stadhuis. Vanuit zijn speelplek hoog boven in het torentje keek hij zo neer op de Goedheiligman en stuurde deze tweet de wereld in.

***

Het is Al Klok wat de Klok slaat gepresenteerd

De Bossche Klokkengroep heeft dinsdagmiddag 22 november vol trots het eerste klokkenboekje aangeboden aan wethouder Huib van Olden.
Op het Stadhuis nam de wethouder Het is Al Klok wat de Klok slaat in ontvangst. De leden van de Klokkengroep hebben de afgelopen jaren hun ziel en zaligheid gelegd in het inventariseren van alle luid- en slagklokken die in de gemeente ’s-Hertogenbosch aanwezig zijn. Natuurlijk werden de alom bekende klokken van de Sint-Jan en het Stadhuis in beeld gebracht, maar ook kleinere en vaak onbekende klokjes zoals in het klooster Mariënburg en de porseleinen klokjes van de beiaard van Huizinghe De Loet. 
De inventarisatie leverde een lijst op van 213 klokken. Deze staan alle uitgebreid beschreven met gegevens over de gieter, het gietjaar, de afmetingen, teksten en foto’s. Per klok is dit alles te vinden op een speciale website. Deze website is te bezoeken voor mensen die het boekje kopen. In het boekje zelf staan twaalf artikelen over klokken en tijdaanwijzingen. 
Namens de Bossche Klokkengroep luidde Frans van der Smissen symbolisch een noodklokje om aandacht te vragen voor het behoud van de Bossche klokken. Veel klokken verkeren in vervallen staat en kunnen niet meer geluid worden. John Vermulst van de Klokkengroep deed een oproep tot behoud van de klokken en de oprichting van een klokkenluidersgilde. 
Het is Al  Klok wat de Klok slaat is opgedragen aan Jan de Bont, gepassioneerd lid van de Bossche Klokkengroep, die op 3 april 2016 overleed. Veel bijdragen van zijn hand staan in het boekje. 
Het boekje is voor € 12,50 verkrijgbaar bij de balie van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch, Parade 12. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur,  Zondag 12.00 tot 15.00 uur. 
Bent u niet in de gelegenheid om het Kringhuis te bezoeken, dan kan dit boekje ook toegezonden worden. U stort daarvoor € 16,- op bankrekening  NL06 INGB 0651 1897 21 van Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Onder vermelding van:  toezending klokkenboekje + uw adres.

***

Nieuwe klanken vanaf de Sint-Jan

Stadsbeiaardier Joost van Balkom heeft nieuwe muziek op de trommel gezet die elk uur, half uur en kwartier te horen is vanaf de toren van de Sint-Jan. Op het heel uur is te horen Innsbruck ich Muss dich lassen, dit op verzoek van het Bosch Requiem dat vrijdag 4 november in de Sint-Jan werd gespeeld. Op de kwartieren en het half uur is muziek van de componist Tielman Susato te horen, muziek uit de tijd van Jeroen Bosch. Het gaat dan om fragmenten uit het 5eRondo van Susato.

Nieuwe klanken vanaf het Stadhuis
De beiaard van het Stadhuis aan de Markt brengt nieuwe klanken voort. Op het hele en het half uur slaat de beiaard aan en is muziek van Tielman Susato te horen. Beter gezegd, het 5erondo van deze componist die leefde in de zestiende eeuw.
Stadsbeiaardier Joost van Balkom heeft voor deze muziek gekozen omdat het een oude melodie is uit de tijd van Jeroen Bosch, de schilder die we dit jaar in de stad groots herdenken. Hij heeft onlangs de trommel opnieuw gestoken zoals dat officieel heet.
Dus let u even op als de klok het hele en het half uur slaat, dan hoort u dus muziek uit de tijd van Jeroen die aan diezelfde Markt woonde.

***

Boek Drie generaties Klokkenspelers in de aanbieding
Liefst drie generaties Van Balkom bespelen samen al honderd jaar de twee beiaarden die Den Bosch rijk is. In 2015 was het precies honderd jaar geleden dat Toon van Balkom stadsbeiaardier werd. Zijn kleinzoon Joost is dat heden ten dage nog steeds. Reden voor de Bossche Beiaard Stichting dit boek in 2015 uit te geven. U kunt het nu aanschaffen voor een zacht prijsje.
Van Balkom Beiaardiers vertelt het verhaal van Toon, Sjef en Joost en schetst meteen een prachtig tijdsbeeld van de ontwikkeling van de beiaard door de jaren heen. Een feest van herkenning voor elke Bosschenaar, want zeg nou zelf: wie kent de klanken van het carillon nou niet?

Het boek Van Balkom Beiaardiers, drie generaties Bossche klokkenspelers 1915 - 2015 is te koop voor 7,50 euro.
In Den Bosch wordt uw boek gratis thuisbezorgd.
Buiten Den Bosch komen er 5 euro verzendkosten bij. 
U kunt het via onze webshop bestellen door hier te klikken. 

Afscheid van twee trouwe bestuursleden

Het bestuur van de Bossche Beiaard Stichting heeft vrijdag 23 september officieel afscheid genomen van twee trouwe bestuursleden. Voorzitter Annemarie Jochems legde na bijna tien jaar haar voorzittershamer neer. Secretaris Kyra Couvee – van der Zee was wel de nestor van het bestuur met liefst 20 bestuursjaren achter zich.  Beiden werden op feestelijke en passende wijze uitgeluid. Zo leidde stadsbeiaardier Joost van Balkom het bestuur rond in het Stadhuis waar hij natuurlijk veel vertelde over de beiaard aldaar. Even daarna verkaste het gezelschap naar de toren van de Sint-Jan waar voorzitter Jos Clerx zijn voorgangster Annemarie prees om haar inzet en spontaniteit en hij Kyra Couvee – van der Zee eveneens in het zonnetje zette. Beiden kregen een levenslang lidmaatschap als Vriend van de Bossche Beiaard Stichting. 

Joost van Balkom nam op persoonlijke wijze afscheid van de twee bestuursleden met wie hij vele jaren optrok en die hij naar eigen zeggen node gaat missen. “Jullie waren de gastvrouwen van de beiaardstichting, altijd en overal aanwezig met een vrolijk gezicht en uitnodigend naar de mensen toe.” Als verrassing had hij voor ieder een speciaal bij de Koninklijke Eijsbouts in Asten gegoten klokje. 
De twee oud-bestuursleden werden letterlijk uitgeluid door het elf gelui van de Sint-Jan dat even klonk ter afscheid. 
Het bestuur van de Bossche Beiaard Stichting is inmiddels weer op sterkte met de nieuwe voorzitter Jos Clerx en secretaris Walther Hoevenaars.

***

Grote drukte in de toren

De 30e Open Monumentendag is ook voor de Bossche Beiaard Stichting een succes. Zowel zaterdag 10 als zondag 11 september stonden de mensen in de rij om de toren van de Sint-Jan te bezoeken. 
Mede door het stralende weer waren velen op de been in de Bossche binnenstad. De Bossche Beiaard Stichting hield samen met de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch open huis in de toren. Daar speelde stadsbeiaardier Joost van Balkom zich de hele zaterdag het eelt op de handen. 
Kinderen mochten meespelen op de beiaard en mensen konden een verzoeknummer indienen. 
Naar schatting bezochten zaterdag tussen de 800 en 1000 mensen de toren.

909 euro uit de RABO clubkas

Een mooie midzomer dag voor de Bossche Beiaard Stichting. Uit de RABO clubkas kregen we vandaag liefst 909 euro.

We waren al heel blij dat we als BBS genomineerd waren om in aanmerking te komen voor een sponsorbedrag uit die clubkas. In totaal waren er 20 verenigingen en instanties genomineerd. Bij de uitreiking, dinsdag 21 juni, bleek dat de BBS op de 18e plaats was geëindigd. En dat niet alleen, er hoorde een fraaie cheque bij van liefst 909 euro. Een fijne opsteker voor onze eigen BBS-clubkas.

Voorzitter Annemarie Jochems mocht de cheque in ontvangst nemen tijdens de feestelijke bijeenkomst bij de Hockeyclub ’s-Hertogenbosch.

 

27e Beiaardweek een groot succes

De 27e Beiaardweek zit erop en wat was het een groot succes. De afgelopen week hebben we volop genoten van diverse muziekstijlen en van diverse muzikanten die in het kader van de Beiaardweek optraden. Tussen Bosch en Beiaard deed zijn naam eer aan met onder meer muziek uit de tijd van Jeroen Bosch (1450- 1516).

HEMELSE TONEN
En het eerste lespakket Hemelse Tonen zag het levenslicht. Wethouder Huib van Olden nam officieel het eerste exemplaar in ontvangst. 

Daarna speelden leerlingen van basisschool Het Bossche Broek op hun zelfgemaakte speeldoosjes.
Maar er was meer moois te beleven. Het Brabants Kamerkoor zong, begeleid door beiaardier Paul Maassen uit Breda.

Diezelfde Maassen sloot de 27e Beiaardweek zondagmiddag 29 mei swingend af met leden van de Jazz Academy. Dit alles in de fraaie Toonzaal die ook dit jaar weer gastheer was van de Beiaardweek. Op naar de 28e editie in 2017.

Kijk en luister hieronder naar een impressie van het concert van beiaardier Paul Maassen en de Jazz Academy.