Actueel in december 2016

Geen bespelingen op de beiaard

Tijdens de kerstvakantie zijn er geen bespelingen op de beiaard van het Stadhuis en van de toren van de Sint-Jan. Onze stadsbeiaardier Joost van Balkom zal vanaf woensdag 11 januari weer live te horen zijn, eerst van 10 tot 11 uur op de beiaard van het Stadhuis en vervolgens van 11.30 tot 12.30 uur op de beiaard van de Sint-Jan.

***

Nederlands carillon in de VS krijgt opknapbeurt

Goed beiaardnieuws zo vlak voor de feestdagen: het Netherlands Carillon in Washington krijgt een forse opknapbeurt. Het carillon staat vlakbij het drukbezochte National Mall en is een blikvanger. Maar het werd dit jaar gesloten omdat delen zo verroest zijn, dat het niet meer veilig leek mensen in de toren toe te laten.
Het carillon is een geschenk van de Nederlandse regering uit 1960 en is een blijk van dank voor de Amerikaanse rol bij de bevrijding van Nederland in de Tweede Wereldoorlog, maar staat ook symbool voor de warme betrekkingen van meer dan 400 jaar tussen beide landen.
Lees hier meer over het carillon en de restauratie die in 2018 klaar moet zijn.

***

Beklim eens de toren van de Sint-Jan

Tijdens de kerstvakantie is het Winterparadijs op de Parade elke dag te bezoeken. Maar er is nóg een leuk uitje: de beklimming van de toren van de Sint-Jan. Niet alleen leuk en sportief maar ook leerzaam. Want over zo’n toren en alles wat daarin huist, valt veel te vertellen, zoals over de beiaard. De gidsen van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch  doen dat graag en met enthousiasme. En bovenop de toren word je beloond met een fantastisch uitzicht over onze mooie stad en ommelanden.
De beklimming van de toren is van zaterdag 24 december tot en met zondag 8 januari dagelijks om 13.00 en 15.00 uur (niet op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag). Kaartjes kosten 5 euro per persoon, kinderen tot en met 12 jaar betalen de helft, €2,50. De tickets zijn te koop bij de balie van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch aan de Parade 12.

Meer informatie is te vinden op de site dagjedenbosch.com

***

O Denneboom, O Denneboom

Stadsbeiaardier Joost van Balkom is in kerststemming, zo was woensdagmorgen 14 december te horen op de Bossche Markt. Tijdens zijn wekelijkse speelsessie op de beiaard hoog boven in het torentje van het Stadhuis, liet hij bekende kerstliedjes horen. Zo klonken er onder meer De herdertjes lagen bij nachte en O Denneboom, O Denneboom.

***

Beiaard begeleidt Binnendiezekoor

Het tijdschrift Bossche Kringen van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch wijdde in haar meest recente nummer een artikel aan een optreden van onze stadsbeiaardier Joost van Balkom met het Binnendiezekoor. Hieronder een gedeelte uit dit artikel:

Op een kille woensdagmorgen in oktober vond er een eendrachtige samenwerking plaats tussen stadsbeiaardier Joost van Balkom en het Binnendiezekoor van de Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Aangekomen op het grote platform van de Wonderlijke Klim wachtten de zangers op de klanken van het carillon vlak boven hen in de toren van de Sint-Jan.
Joost van Balkom en koordirigent Theo Kroon hadden met elkaar afgesproken om op hoog niveau samen enkele songs ten gehore te brengen. Om daarvan te genieten verzamelden zich op dat tijdstip ook vele bekende en onbekende nieuwsgierigen op het platform. Zij wilden deze gelegenheid niet voorbij laten gaan om dit unieke samenspel mee t kunnen maken.
Na de introklanken van het carillon wisten de koorleden steeds op het juiste moment in te vallen om samen de liedjes ten gehore te brengen. De bezoekers op de steigers maar ook veel belangstellende op de Parade hebben genoten van dit unieke optreden van het Binnendiezekoor. Hierbij is het koor perfect ondersteund door de vrolijke carillonklanken van de Sint-Jansbeiaard, kundig bespeeld door de stadsbeiaardier.
Tekst: Gerard ter Steege en Ed Hupkens 
Foto: Gerard ter Steege

***

Sinterklaasliedjes schalmen over de binnenstad

Het was heerlijk winkelen voor Sinterklaas zaterdagmiddag 3 december in de Bossche binnenstad. Zeker omdat vanaf de Sint-Jan Sinterklaasliedjes klonken. Stadsbeiaardier Joost van Balkom was speciaal de toren in geklommen om een extra concert te geven, ter ere van de Goedheiligman. En zeg nou zelf, het winkelt toch veel leuker onder de klanken van Zie ginds komt de Stoomboot en Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht?