Beiaardweek 2018 Rondom de Bossche torens

Stralende Bossche Beiaardweek

Rondom de Bossche Torens was het thema van de Bossche Beiaardweek 2018 die van 18 tot en met 22 april werd gehouden. En wat konden we heerlijk vertoeven rondom deze Bossche torens. De weergoden waren ons bijzonder gunstig gezind. Alle dagen kregen we stralende zonneschijn en heerlijke temperaturen. Een stralende en warme Bossche Beiaardweek dus.

We kijken met heel plezier en voldoening terug op vijf mooie beiaarddagen. Fier wapperden de vlaggen op de torens van de Sint-Jan en het Stadhuis.
Woensdag, donderdag en vrijdag speelden gastbeiaardiers ’s middags en ’s avonds op de torens.


Perfect was het avondconcert van vrijdag 20 april. Joost van Balkom speelde op de beiaard van de Sint-Jan en Marc van Boven bediende het klavier op het Stadhuis. Zij speelden een simultaan concert dat prima was te beluisteren op het bovenste dek van parkeergarage Wolvenhoek, middenin de stad.


Vanwege het stralende weer kreeg deze luisterplaats-voor-één-avond een bijzondere status, alsof je op een luxe dakterras zat. De Bossche Beiaard Stichting verwende het publiek met een drankje.
 


 


 

 


Zaterdagmiddag was de klokkenwandeling weer terug van weggeweest. Samen met het pas opgerichte Bossche Klokkenluiders Gilde, werd deze wandeling gehouden. John Vermulst, groot kenner van de klokken in de stad, leidde het gezelschap rond. Natuurlijk was de aftrap bij de Sint-Jan waar Joost van Balkom de beiaard bespeelde en waar het elfgelui losging. Deze wandeling liep via diverse klokjes die met de hand geluid werden zoals in de Grote Kerk, naar het Stadhuis. Daar bespeelde Michel Gottmer de beiaard en kon men heerlijk luisteren op de binnenplaats van het Stadhuis.


De afsluitende zondag begon op de Parade met spel van Joost van Balkom en dans van Anne Horster. Daarna bespeelde stadsbeiaardier Joost van Balkom de rijdende beiaard die stond opgesteld op het drukke Kerkpleintje. Diverse paren dansten op de muziek van de beiaard.
 

Wij kijken trots en met warmte terug op deze 29e Bossche Beiaardweek.  

 

Hieronder het programma zoals we dat tijdens de 29e Beiaardweek presenteerden:

Woensdag 18 april, 12.00 – 12.45 uur
Lunchconcert Sint-Jan Dick van Dijk                           gratis         

   Jazz                                          

Beiaardier Dick van Dijk uit Utrecht neemt u vandaag via de beiaard mee in de wereld van de jazz. Van Dijk (1962) studeerde beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Mar Bruinzeel en Todd Fair. Zijn studie zette hij voort aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ in Mechelen bij Eddy Mariën.
Als beiaardier speelde hij in bijna alle landen van Europa en de VS. Bestuurlijk is hij actief in onder meer de befaamde Utrechtse Klokkenspel Vereniging.

Donderdag 19 april,
Lunchconcert Stadhuis 12.00–12.45 uur
Avondconcert Sint-Jan  19.30-20.15 uur
Thierry Bouillet                                                       gratis  

 Musical en Wereldmuziek

Vandaag begroeten wij de Belgische beiaardier Thierry Bouillet. Hij brengt ons liefst twee concerten. Het Lunchconcert draait om Wereldmuziek. En vanavond schotelt Bouillet ons muziek uit diverse bekende musicals voor. Met deze muziek hopen wij ook voor luisteraars bekendere klanken uit de beiaard te laten klinken.

Thierry Bouillet is klassiek geschoold. Hij behaalde in 2003 zijn diploma piano en studeerde daarna in Rotterdam. Hij werd gemeentelijke beiaardier van Doornik in 2004 en heeft reeds op veel beiaarden gespeeld in Frankrijk, België en Nederland. In 2010 volgt hij zijn leraar Edmond De Vos op als beiaardier van de kathedraal van Namen.
Bouillet maakte onder meer improvisaties op de beiaard van verzoeknummers die luisteraars onder aan de toren hem opgaven. Dat leverde prachtige nummers op van onder meer Abba.

Vrijdag 20 april, 12.00 – 12.45 uur
Lunchconcert Stadhuis Marc van Boven         gratis   

-------------------------------------------------------------------------------

Vrijdag  20 april, 19.30 – 20.30 uur
Concert voor 2 beiaarden
Joost van Balkom en Marc van Boven
Luisterplaats: bovendek garage Wolvenhoek       gratis 

Lunchconcert 

Het lunchconcert van vrijdag 20 april wordt verzorgd door Marc van Boven, stadbeiaardier van Dendermonde in België. Hij speelt dan voor ons een selectie uit befaamde klassieke werken.
De beiaardklokken noemt hij ook wel ‘zijn vriendinnen’. Zijn motto: “Luister naar muziek met liefde. Om het even welk genre, laat je ziel en die van de muziek naar boven komen.”

Luisteren op hoogte: bovendek garage Wolvenhoek

Wilt u eens een keer op een heel bijzondere plek naar een concert luisteren, dan moet u vandaag beslist eens langskomen. Op het bovenste dek van parkeergarage Wolvenhoek middenin het centrum, richten wij vanavond een luisterplaats in. Hier hoor je namelijk perfect het geluid van de beide beiaarden van onze twee Bossche torens die deze Beiaardweek centraal staan: Stadhuis en Sint-Jan.

Onze eigen stadsbeiaardier Joost van Balkom speelt op de beiaard van de Sint-Jan, terwijl zijn Belgische collega Marc van Boven de honneurs waarneemt op de Stadhuisbeiaard. U zult versteld staan van hoe mooi beide instrumenten klinken en op deze plek te horen zijn. Zij spelen Haply van Joost van Balkom, een compositie voor twee beiaarden en luidklokken.

Zaterdag  21 april, 14.30 – 16.30 uur
Klokkenwandeling door John Vermulst  
elfgelui en beiaardconcert Sint-Jan door Joost van Balkom
Beiaardconcert Stadhuis door Michel Gottmer                                                                     
Start: Sint-Jansmuseum (de Bouwloods)                                                                gratis  

                                                   

Wandel mee langs fraaie Bossche klokken

Na jaren weer terug op het programma: de klokkenwandeling. Zoals onze voorzitter Jos Clerx in zijn voorwoord al schreef kent Den Bosch een bijzondere traditie van klokken en klokkengieten. Ruim 200 klokken hangen nog her en der.

Op deze wandeling neemt de Bossche klokkenkenner bij uitstek John Vermulst u mee langs een paar klokken in de binnenstad. Vermulst is ook voorzitter van het vorig jaar opgerichte Bossche Klokkenluiders Gilde.

De bijeenkomst start om 14.30 uur in het Sint-Jansmuseum met een ontvangst en een concert op de beiaard van de Sint-Jan door stadsbeiaardier Joost van Balkom.  Daarna (15.00 uur) zal het elfgelui losbarsten. Kijk onder aan deze pagina voor het cv van Joost van Balkom en het programma dat hij deze middag speelt. 

Via de pittoreske binnenstad voert de wandeling (15.00 - 16.00 uur) naar het Stadhuis. Daar zal beiaardier Michel Gottmer, beiaardier uit Etten-Leur de klokken van de Stadhuisbeiaard laten klinken. En dat is heel bijzonder want Gottmer is al 52 jaar beiaardier. U luister op de binnenplaats van het Stadhuis naar zijn concert dat tot 16.30 uur duurt. 
Kijk onder aan deze pagina voor een cv van Michel Gottmer en de nummers die hij vandaag op de beiaard gaat spelen.

Dit concert en de wandeling zijn gratis toegankelijk.
Lees meer over deze klokkenwandeling op de site van het Bossche Klokkenluiders Gilde door hier te klikken.

Zondag 22 april, 13.30 – 14.15 uur
Dansen op de Parade
Anne Horster en Joost van Balkom
Verzoeknummers                                                                 gratis 
-----------------------------------------------------------------------------------------
Zondag 22 april, 15.00 – 16.00 uur
Joost van Balkom op de rijdende beiaard
Kerkpleintje                                                                          gratis    

Dansen op de Parade

Dansdocent Anne Horster laat de beiaardmuziek op de Parade tot leven komen met haar dans. Op de klanken van de beiaard hoog in de toren van de Sint-Jan danst zij en nodigt iedereen uit mee te doen. Beiaardier Joost van Balkom speelt verzoeknummers. Kijk onder aan deze pagina welke verzoeknummers bij hem zijn binnengekomen.

Anne Horster:  “Al vele jaren woon ik in hartje Den-Bosch. De klokken en het carillon van de Sint-Jan maken dan ook deel uit van mijn leven. Ik heb vaak de neiging gehad om erop te dansen. Nu breng ik het in de praktijk op de Parade!”
 

Joost van Balkom op de rijdende beiaard

Onze stadsbeiaardier Joost van Balkom zit vandaag niet hoog boven in een van de Bossche torens, maar bespeelt de rijdende beiaard op het Kerkpleintje. Met deze beiaard kunt u van dichtbij zien hoe ingenieus het klokkenspel op een beiaard is, zoals op deze foto te zien is.
Joost werd in 1959 geboren in Den Bosch. Zijn vader Sjef en opa Toon waren ook stadsbeiaardier van deze stad, zodat Joost als derde generatie nu al ruim een eeuw de beiaardtraditie in stand houdt.