Toni Raats

Toni Raats (56) studeerde beiaard aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen bij o.a. Carlo van Ulft, Jo Haazen, Eddy Mariën en Geert d´Hollander.  In 1998 studeerde hij af en schreef zijn scriptie over een plan t.a.v. de mogelijkheid van een nieuwe beiaard in de toren van de St. Lambertuskerk te Wouw. Sindsdien geeft hij jaarlijks concerten in Nederland en Vlaanderen.

In de zomer van 2012 maakte hij een tournee door Amerika en Canada waar hij ondermeer concerten gaf te Centralia, Chicago en Toronto. In 2014 gaf hij in een concert in het klokkenwalhalla van Dordrecht, waar de zwaarste beiaard van West Europa klinkt. Hij is freelance bespeler van de beiaard van de St. Martinuskerk te Halsteren. Sinds juli 2010 is hij benoemd tot stadsbeiaardier van Roosendaal.  In de zomerperiode organiseert Toni om de week op dinsdagavond een beiaardconcert, waarbij de Tongerlotuin speciaal wordt opengesteld.

Hij stelt zich ten doel de klokken zo dicht mogelijk bij de mensen op straat te brengen. De fraaie Petit en Fritsen klokken bevinden zich in de lantaarn van de St. Janstoren en bevinden zich in het hart van de stad. Daarmee probeert Toni allerlei culturele verbindingen te maken met verenigingen van klassiek tot carnaval. Dit jaar viert het carillon in Roosendaal haar 50 jarig jubileum. Er staan dan ook dit jaar diverse verrassingen op het programma, waaronder op monumentendag een open torendag.

Daarnaast is hij als organist verbonden aan het St-Alfonsuskoor en de cantores van de O.L.Vrouwe kerk aan de kade te Roosendaal. Hij is begeleider van damesensemble Vivace en herenensemble Stramien.
 
Het muziek maken zit van oudsher in zijn familie van moeders kant. Hij is de 4e generatie van muzikanten. Naast de muziek is hij actief als bedrijfsmaatschappelijk werker, coach en begeleidt hij mensen naar verbeteringen in diverse werk en leefsituaties. De muziek en dit werk verrijken elkaar en ziet hij als een mooie combinatie. Ook in een gesprek gaat het om ritme, improvisatie, structuur en intonatie.

Bekijk het programma