Laatste nieuws

Handmatig klokluiden erkennen als Immaterieel Cultureel Erfgoed

2018 Is uitgeroepen tot het jaar van het Cultureel Erfgoed.

Onze collega-klokkenluiders uit Albaida (Spanje) hebben in het kader daarvan het initiatief genomen om op zaterdag 21 april om 12.00 uur 's-middags een gemeenschappelijke Europese luiding te doen met zoveel mogelijk handgeluide klokken. Dit om het handmatig klokkenluiden erkend te krijgen als Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Om zoveel mogelijk publiciteit te genereren hebben zij dit verzoek gedaan aan diverse klokkenluiders-gilden in Europa.

Het Bossche Klokkenluiders Gilde (BKG) ondersteunt van harte dit initiatief. En daarom heeft er in onze stad op die zaterdag ook een luiding plaatsgevonden, en wel met het klokje van de voormalige kloosterkapel van het Groot Ziekengasthuis in het Gasthuis Kwartier. Aan deze luiding hebben ook enige aspirant-klokkenluiders, die momenteel een opleiding gaan volgen, ook deelgenomen.

Hopelijk krijgt dit initiatief volgend jaar een vervolg. Wij van het Bossche Klokkenluiders Gilde zullen dan weer met veel plezier van ons doen spreken en dan wellicht met meerdere klokken.

Bekend is dat naast het Spaanse Albaida en onze stad ook hebben deelgenomen de klokkenluidersgilden van Utrecht en Eemnes in Nederland en Roeselare in België. Maar het is zeker niet uit te sluiten dat op meerdere plaatsen in Nederland en Europa de klokken hebben geluid.

Frans Peters

25 april 2018

------------------------------------------------------------------------------------------

22 april 2018

Klokkenwandeling 2018

Op 21 april tijdens de Beiaardweek 2018 heeft het Bossche Klokkenluiders Gilde onder leiding van John Vermulst een klokkenwandeling verzorgd met de bijbehorende muzikale ondersteuning. 

Het was een uitermate interessante en gezellige wandeling. Een deelnemer reageert als volgt:

"De klokkenwandeling van zaterdag jl. vond ik bijzonder geslaagd. Jammer dat de belangstelling wat tegenviel. Daar is voor ons nog een hoop te winnen.

De afsluiting met een beiaardconcert op de binnenplaats van het stadhuis was geweldig en de nazit in de Raadskelder gezellig.

Per mail heb ik alle locatiehouders hartelijk bedankt voor hun bereidwilligheid en medewerking. Alles was mooi op elkaar afgestemd.

Frans P."

Als u geïnteresseerd bent in wat meer achtergrondinformatie over de klokken en beiaarden die we ten gehore hebben gebracht, download dan de folder onder aan de pagina.