Nieuws

Klokkenwandeling 2018

Op 21 april zal het Bossche Klokkenluiders Gilde onder leiding van John Vermulst een klokkenwandeling verzorgen met de bijbehorende muzikale ondersteuning. Dit programma staat al uitgebreid vermeld op de site van de Beiaardstichting. Zie ook http://www.beiaardonline.nl/beiaardweek/beiaardweek-2018/programma-zaterdag-21-april/.

Als u geïnteresseerd bent in wat meer achtergrondinformatie over de klokken en beiaarden die we ten gehore brengen, dan leest u vooral verder. U kunt ook onze folder downloaden, onder aan de pagina.

Beiaard St. Jan

Voor velen van u is de beiaard een bekend geluid. Joost van Balkom bespeelt deze al sinds jaar en dag. Deze Engelse beiaard hangt in de St. Janstoren en dateert van 1925. Nadat de de gebroeders Hemony samen met de beiaardier uit Utrecht, Jacob van Eyck in het begin van de 16e eeuw ontdekten hoe de koppeling van klavier aan de klepels van klokken op de juiste toonhoogte kon worden ingesteld, werd dit een daverend succes. Tot op de dag van vandaag wordt deze kunst beoefend door de beiaardiers. Omdat er letterlijk veel speelruimte ontstaat, roepen beiaarden op tot creatieve muzikale hoogstandjes.

Luidklokken St. Jan

U hebt vast wel eens de luidklokken van de St. Jan gehoord. Als ze allemaal tegelijk luiden, heet dit het elfgelui. De Noteman uit 1641 is de zwaarste (5750 kg!) en indrukwekkendste, die wordt ook o.a. bij een uitvaart geluid. Op Open Monumentendag wil het BKG dolgraag de Noteman met de hand luiden. Hier moet nog wel wat werk voor verzet worden. U kunt alle klokken van dichtbij zien als u het erop waagt eens een torenbeklimming mee te maken.

Claraklooster 

Een bewoner van dit voormalige klooster zal ons trakteren op het gebeier van de twee klokken. Dit klooster dateert van 1870 en gaf onderdak aan de zusters Ongeschoeide Carmelitessen. Nu zijn hier vele Bosschenaren gehuisvest die allen hun appartment huren in een woongemeenschap.

Sint Janscentrum

De priesteropleiding van het Bossche Bisdom beschikt over een bijzonder klokje uit 1958, ter herinnering aan Mgr. Bekkers. Het gebouw dateert uit de twintiger jaren van de vorige eeuw, opgericht door de Fraters van Tilburg.

Het Inloopschip

Dit is een opvang voor dak- en thuislozen aan de Hinthamerstraat. De Illustere Vrouwe Broederschap heeft deze instantie een klok geschonken in 1993 toen ze 675 jaar bestonden. Deze klok zal u getoond worden, zij verdient een mooie plek in dit gebouw en het BKG popelt om haar te gaan luiden.

Voormalige kapel van het GZG

Het Groot Ziekengasthuis is niet meer....deze historische plek heeft nog wel de historische gebouwen bewaard en de voormalige kapel van de zusters. Hierin hangt een klok uit 1949 die nog heel goed van kwaliteit is en het BKG luidt deze bij tijd en wijle.

N.H. Kerk

De protestantse Kerk uit 1820 is regelmatig het podium voor klassieke concerten. De klok is uit 1978 en wordt vaker mechanisch geluid. We laten hem horen.

Het Stadhuis

In het torentje uit 1649 van het stadhuis hangt een heel oude klok uit 1372, Mariaklok geheten. Deze klok staat symbool voor de ontwikkeling van 's-Hertogenbosch als klokkengietersstad. In dit torentje hangt ook een beiaard die aan het eind van de wandeling wordt bespeeld door beiaardier Michel Gottmer.

Het belooft een mooie interessante wandeling te worden!