Met de hand inluiden van de zondag

Zaterdag, 05 oktober 2024
Van 17:00

Torenbeklimming speciaal: zelf klokken luiden

Nieuw: torenbeklimming + klokken luiden

Iedere eerste zaterdag van de maand kun je bij Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch een "torenbeklimming speciaal" boeken. Om 16:00 uur start je met een reguliere beklimming naar de zesde verdieping met het gigantische uurwerk. Ondertussen krijg je op iedere verdieping een goed verhaal over de bouw van de toren, de speeltrommel, het oude uurwerk en de imposante klokken. En natuurlijk verweven met nog meer mooie anekdotes over de imposante Sint-Janstoren verteld door de gids. Eenmaal boven word je beloond met het spectaculaire uitzicht over de historische binnenstad en nog veel verder.

Torenbeklimming speciaal

Hoezo 'torenbeklimming speciaal'? Nadat je uit getuurd bent, neemt de torengids je weer mee naar beneden, terug naar de tentoonstellingsvloer. Daar had je als het goed is, op de heenweg al touwen zien grote hangen. Waar men vroeger natuurlijk alle klokken handmatig luidden, zijn de klokken nu mechanisch aangedreven. Voor deze activiteit werden er tijdens de restauratie daadwerkelijk aanpassingen in de kerktoren aangebracht. Hierdoor is het nu mogelijk om de aangewezen klokken af te koppelen en op losse touwen te zetten, zodat ze handmatig geluid kunnen worden. Dit kost enige voorbereiding en vindt daarom aan het einde van de middag plaats. Ter voorbereiding van deze 'torenbeklimming speciaal' hebben de torengids en de beiaardier voor de beklimming al handmatig overgezet op de klokken die ze gaan luiden. De gids nodigt dan een aantal bezoekers uit om hem/haar een handje te helpen.

Magie

Zo kan een groter publiek kennis maken met de magie achter het klokkenluiden en met een stuk geschiedenis van de beroemde Sint-Janstoren. Lijkt het je leuk zelf te ervaren wat het is om de klokken te luiden? Boek dan nu je tickets hieronder. Wees er snel bij want het is maar één keer per maand en de groepsgrootte is maximaal 15 personen.

± 2 uur

Elke eerste zaterdag van de maand om 16:00 uur.

Meer info en om tickets te kopen: https://dagjedenbosch.com/activiteiten/torenbeklimming-speciaal/