Bossche Klokkenluiders Gilde

 

Onze boodschap verwoord door René Swane en Til Palm op 20 september 2018 op DTV

https://www.dtvdenbosch.nl/bossche-klokkenluidersgilde-pleit-voor-handmatig-luiden-van-kerkklokken/content/item?1100419

Op 14 juli 2016 is de initiatiefgroep van het Bossche Klokkenluiders Gilde voor het eerst bij elkaar geweest. De overeenkomst tussen de deelnemers is hun grote passie voor het geluid van klokken, vooral die met de hand worden geluid.

Uit de initiatiefgroep is de huidige Stichting voortgekomen die op 21 september 2017 officieel is opgericht. Het bestuur en de leden van de diverse werkgroepen gaan zich inzetten om de klokken die er nog zijn, te behouden voor de stad en deze met de hand te gaan luiden.

Handmatig klokkenluiden is een geweldige en fascinerende bezigheid, want je werkt vaak met historische of klanktechnische monumenten. Ook maak je hiermee emoties bij mensen los. Voor de klokkenluider is het gezond werk: denk maar aan het trappen lopen en de fysieke inspanning tijdens het luiden.

Klokkenluiden is meer dan aan een touw trekken. Om een klok mooi te laten klinken is het van belang om met een juiste en goede techniek de lichte of zware klok in beweging te brengen en te luiden. Hierbij moet goed geluisterd worden naar het ritme van de klok.

Om deze techniek te leren worden de nieuwe luiders opgeleid door ervaren luiders. Het handmatig luiden van klokken geeft een bijzondere beleving.

Wij zijn ons ervan bewust dat we met cultuurhistorische monumenten van grote waarde werken. Daarom willen we er voorzichtig mee omgaan, vooral omdat we deze monumenten door moeten geven aan toekomstige generaties.

Als je interesse hebt om ook luider te worden, meld je dan aan.

Download onze flyer hier: