Actueel

 

Joost van Balkom beiaardier van Heusden

Sinds kort is Joost beiaardier van Heusden geworden. Wij willen hem van harte feliciteren hiermee. 

Nieuwe melodieen op trommel van de Sint Jansbeiaard

Op witte donderdag was het weer zover: de klokken van de Sint Jan waren naar Rome. Vandaar dat de beiaardier zijn kans schoon zag om de melodietjes van de trommel te vervangen. Dit Jaar waren het verzoeknummers van gidsen van de toren: 

Twee melodietjes van Satie uit ouverture pour danser n Gnossienne, een Negro spiritual, Nobody knows en een fragment van een blokfluitsolo uit de Fluyten lusthof van Jacob van Eijck. 

Nieuwe melodieen op trommel van de Sint Jansbeiaard

8 Juni werd de stadhuisbeiaard verstoken. Er konden verzoeknummers worden ingediend. Joost koos twee liedjes uit: Toen den hertog Jan en Toen ik laatst naar Den bosch toe ging. De verzoeknummers kwamen van torengidsen van de Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch. 

Torenbeklimming speciaal: zelf klokken luiden

Nieuw: torenbeklimming + klokken luiden

Iedere eerste zaterdag van de maand kun je bij Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch een "torenbeklimming speciaal" boeken. Om 16:00 uur start je met een reguliere beklimming naar de zesde verdieping met het gigantische uurwerk. Ondertussen krijg je op iedere verdieping een goed verhaal over de bouw van de toren, de speeltrommel, het oude uurwerk en de imposante klokken. En natuurlijk verweven met nog meer mooie anekdotes over de imposante Sint-Janstoren verteld door de gids. Eenmaal boven word je beloond met het spectaculaire uitzicht over de historische binnenstad en nog veel verder.

Torenbeklimming speciaal

Hoezo 'torenbeklimming speciaal'? Nadat je uit getuurd bent, neemt de torengids je weer mee naar beneden, terug naar de tentoonstellingsvloer. Daar had je als het goed is, op de heenweg al touwen zien grote hangen. Waar men vroeger natuurlijk alle klokken handmatig luidden, zijn de klokken nu mechanisch aangedreven. Voor deze activiteit werden er tijdens de restauratie daadwerkelijk aanpassingen in de kerktoren aangebracht. Hierdoor is het nu mogelijk om de aangewezen klokken af te koppelen en op losse touwen te zetten, zodat ze handmatig geluid kunnen worden. Dit kost enige voorbereiding en vindt daarom aan het einde van de middag plaats. Ter voorbereiding van deze 'torenbeklimming speciaal' hebben de torengids en de beiaardier voor de beklimming al handmatig overgezet op de klokken die ze gaan luiden. De gids nodigt dan een aantal bezoekers uit om hem/haar een handje te helpen.

Magie

Zo kan een groter publiek kennis maken met de magie achter het klokkenluiden en met een stuk geschiedenis van de beroemde Sint-Janstoren. Lijkt het je leuk zelf te ervaren wat het is om de klokken te luiden? Boek dan nu je tickets hieronder. Wees er snel bij want het is maar één keer per maand en de groepsgrootte is maximaal 15 personen.

Meer info en om tickets te kopen: https://dagjedenbosch.com/activiteiten/torenbeklimming-speciaal/

Safe the date: Jacob van Eijck festival 2023

van 28 september 2023 tot en met 1 oktober 2023

Dansen in de stad

Kom dansen in ‘s-Hertogenbosch op de klanken van de beiaard.

Op iedere eerste woensdag van de maand organiseert team DANSEN IN DE STAD een gratis dance class op de Parade in Den Bosch. Incidenteel organiseren we ook op andere plekken en andere dagen.

Niet zomaar dansen, maar vrij dansen op de bijzondere klanken van de beiaard waar op dat moment live op gespeeld wordt. Dat kan zijn op de beiaard van de Sint Jan’s kathedraal op de Parade, maar ook die van het stadhuis op de Markt of zelfs op de klanken van een rijdende beiaard.
DANSEN IN DE STAD is voor iedereen. Laat je inspireren door de klanken van het carillon en voel je vrij te bewegen. Alleen of samen met anderen.

Waar, wat en wanneer?
Om 11:30 verzamelen we bij de bakfiets op de parade in Den Bosch bij de Sint Jan. Dan beginnen we met een gezamenlijke opwarming, waarin we het lijf losmaken en ons focussen op de klanken die de beiaardier maakt. Daarna gaan we vrij dansen, eventueel met begeleiding voor degenen die schroom hebben. Tussen de nummers doen we een ‘freeze’, zodat we gewaar worden van de dansers en voorbijgangers om ons heen.

De muziek die de beiaardier speelt hoeft niet kerkelijk te zijn. Joost of een collega speelt diverse genres, zoals jazz, pop, filmmuziek, kinderliedjes en klassiek. Ook is het mogelijk om een nummer aan te vragen bij ons, wij geven dat dan door aan de beiaardier.

Iedereen is welkom. Geef je op door een mail te sturen naar dansenindestad@gmail.com. Of kom naar de Parade en zet je naam op het formulier op de bakfiets.

Kijk voor de data bij htpp://www.dansen in de stad.nl

Wil je elke maand een reminder, schrijf je dan  via een e-mail in voor de nieuwsbrief: dansenindestad@gmail.com.

 

Met de hand luiden Sint-Jansklokken

Op vrijdag 9 juli 2021 werd de Sint Janstoren opgeleverd en werd het met de hand luiden aan de pers voorgesteld. De perspresentatie van de gemeente Den Bosch was gericht op de jongste beiaardier van Nederland Darian. Darian studeert aan de Bossche beiaardschool bij Joost van Balkom beiaard. Nu mocht hij niet alleen op de beiaard spelen, maar ook de klokken luiden. 

Voor het met de hand luiden van de zeven zwaarste klokken wordt een werkgroep in het leven geroepen waarin, in ieder geval, Kring vrienden van 's-Hertogenbosch, de stadsbeiaardier, de plebaan en de Bossche Beiaardstichting vertegenwoordigd zijn. Deze werkgroep gaat onderzoeken hoe en wanneer er het beste met de hand geluid kan gaan worden. 

Filmpje Stadspijpers, volksdans en beiaard in het weekend van het Gregoriaans