Belangrijke projecten

2022

Filmpje Stadspijpers, volksdans en beiaard in het weekend van het Gregoriaans

2021

Met de handluiden hersteld in Sint Janstoren 

Na een langdurige restauratie/renovatie is de toren van de Sint-Jan vrijdag 9 juli 2021 heropend. Op de tentoonstellingszolder op de tweede verdieping werd welluidend stil gestaan bij dit moment. Zeven genodigden hingen aan de touwen. Dat gebeurde ruim 65 jaar geleden voor het laatst.

Tot de klokkenluiders behoorden onder anderen de jongste beiaardier van Nederland Darian van Ipenburg (9), plebaan Vincent Blom wethouder Huib van Olden en voorzitter van de Bossche beiaardstichting Ben Klinkenberg. De tentoonstellingsruimte op zolder kreeg een opknapbeurt. Daar hangen nu ook de zeven touwen om de klokken te luiden. Zeven van de laagste luidklokken zijn zo omgebouwd dat zij weer met de hand geluid kunnen worden. De klokken kunnen worden aan- en afgekoppeld. Zodat zowel mechanisch als met de hand kan worden geluid.

Gemeente Den Bosch:

https://www.erfgoedshertogenbosch.nl/verhalen/handluiden-klokken-sint-jan

Tekst en filmpjes:

Dtv:

https://dtvnieuws.nl/nieuws/artikel/sint-jan-kan-zijn-klokken-weer-luiden-mechanisch-en-met-de-hand

Omroep Brabant:

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3417348/darian-10-vliegt-de-lucht-in-tijdens-handmatig-luiden-klokken-sint-jan

Brabants Dagblad

https://www.bd.nl/den-bosch-vught/na-65-jaar-klokken-van-sint-jan-weer-ouderwets-geluid~a3141622/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Jacob van Eyck festival 2021
Deze nieuwe festivaleditie was een eerste samenwerking tussen de Stichting Jacob van Eyck Heusden en de Bossche Beiaardstichting. Samen stelden  we een mooi programma samen, met nog steeds de vesting Heusden als kloppend hart, maar ook 9 beiaardconcerten in Den Bosch en 4 in Drunen.

Een Van Eyck marathon op de Sint-Jansbeiaard in Den Bosch vormde op donderdagavond 14 oktober de opmaat, maar de officiële opening was op vrijdag 15 oktober door 200 schoolkinderen in de Heusdense Catharijnekerk.

Gast van het festival was niemand minder dan topblokfluitiste Lucie Horsch, de jonge winnares van de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs 2020. Met haar ensemble verzorgde ze het hoofdconcert van het festival op zaterdagavond 16 oktober in de Catharijnekerk in Heusden.

De Bredase componist Daan Manneke kreeg van de Bossche Beiaardstichting een compositieopdracht om voor beiaard te schrijven. Zijn werk, met de titel 'wat zalmen op den avond doen' werd 9 maal tijdens het festival uitgevoerd door beiaardiers uit Nederland en Vlaanderen. 

2015

100 jaar beiaardierschap Van Balkom

Tijdens de beiaardweek stonden drie generaties beiaardier centraal. Er werd ook een boek uitgegeven.