Safe the date:
Jacob van Eyck festival 2023.
van 28 september 2023 tot en met 1 oktober 2023 in Heusden, Drunen en 's-Hertogenbosch.
In het najaar van 2018 vond de succesvolle eerste editie van het Jacob van Eyck Festival plaats. Het evenement was opgezet als biënnale, maar vanwege Covid-19 kon er in 2020 geen festival plaatsvinden. In oktober 2021 vond de tweede editie plaats. Deze was uitgebreid naar drie dagen en naar drie steden: Heusden, ’s-Hertogenbosch en Drunen. Deze drie plaatsen hebben alle drie beiaarden. Heusden en ’s-Hertogenbosch hebben een rechtstreekse connectie met Jonkheer Jacob van Eijck: zijn familie heeft in beide steden gewoond en hijzelf is in Heusden geboren. Het derde Jacob van Eijckfestival wordt georganiseerd rondom het typische Nederlandse (en zeker Brabantse) culturele erfgoed van de drie steden de beiaard en het andere hoofdinstrument van Van Eijck de blokfluit. De bedoeling van het festival is amateur en professionele musici met elkaar in aanraking te laten komen.
Scope
Jacob van Eyck was blokfluitist, beiaardier en muzikaal innovator. Met zijn extreem goed ontwikkelde gehoor (wellicht door zijn blindheid) zorgde hij ervoor dat er zuiver gestemde beiaarden kwamen, een grote doorbraak. In de eerste editie van het festival stonden blokfluit en beiaard centraal, maar ervoeren we ook de programmatische beperkingen hiervan. Verbreding is nodig om een aantrekkelijke programmering te maken voor een breed cultureel publiek. Daarom gebruiken we het festival 2023 om hiermee te experimenteren, in verschillende richtingen:
- Oude muziek meer in het algemeen (dus niet alleen gerelateerd aan blokfluit en beiaard)
- Beiaard en blokfluit workshops voor amateurs
- Solo concerten op de vier beiaarden van Heusden, ’s-Hertogenbosch en Drunen.
Jacob van Eyck blijft natuurlijk wel de centrale figuur en inspiratiebron van het festival.
Programma:
28 september
19.15 het met de hand luiden van de 7 zwaarste luidklokken van de Sint Jan. Luisterplaats is ingericht in de plebanie, Choorstraat 1.
19.45uur openingsconcert door Rinka van der Schans en Joost van Balkom. Luisterplaats is in de plebanie, choorstraat 1. Toegang is gratis.
29 september
14.00uur klokkenwandeling: wandeling langs torens in de binnenstad van Den bosch onderleiding van de klokkenkenner John Vermulst.
19.15uur: Beiaardcarrousel: er wordt op vier beiaarden in Den Bosch, Heusden en Drunen tegelijktijdig gemusiceerd.
30 september
10.00uur- 12.00uur
Beiaardwokrshop in de Sint Janstoren: Joost van Balkom en Rinka van der Schans ontvangen amateurbeiaardiers. Zij mogen dan op de sint Jansbeiaard spelen.
13.00uur: Beiaardcarrousel: er wordt op vier beiaarden in Den Bosch, Heusden en Drunen tegelijktijdig gemusiceerd. Tegelijk wordt er op de parade op de beiaardmuziek gedanst. Deelname is gratis.
14.00uur: Lezing van John Vermulst over Bossche gieters: locatie: Kringhuis.
16.00uur: demonstratie met de hand luiden van de zeven laagste luidklokken van de Sint Jan. Opgeven kan via de site van de Kring vrienden van 's-Hertogenbosch.
19.15uur: beiaard carrousel: er wordt op vier beiaarden in Den Bosch, Heusden en Drunen tegelijktijdig gemusiceerd.
1 oktober
Brabantse blokfluitdag in het kunstencentrum Pieck in Drunen.
9.30- 16.00uur uur ontvangst en workshops
13.00uur beiaardcarrousel: er wordt op vier beiaarden in Den Bosch, Heusden en Drunen tegelijktijdig gemusiceerd.
16.00uur concert met rijdende beiaard en blokfluitorkest. Opgeven kan via de organiserende docenten.
Deelnemende beiaardiers aan de courrousel zijn: Auke de Boer (NL), Gerda Peters (NL), Patrice Latour (FR) en Jasper Depraetere (B).
|